Cronologia

1870
Neix Beatrice a Campden Hill (Kensington, Londres) filla gran d’Edward i Marie Louise Chesterton.
1874 maig 29
Neix Gilbert Keith a Campden Hill (Kensington, Londres).
1874 juliol 1
Bateig anglicà de Gilbert a St George’s Church (Campden Hill, Kensington, Londres).
1878
Mor Beatrice, germana de Gilbert, a l’edat de vuit anys.
1879 novembre 12
Neix Cecil Edward, germà de Gilbert.
1879
La família Chesterton es trasllada a viure de Sheffield Terrace a Warwick Gardens (Kensington, Londres) poc temps després del naixement de Cecil.
1881
Gilbert ingressa a l’escola preparatòria de Colet Court (Hammersmith, Londres); hi estudiarà durant el període 1881-1886.
1886
Comença el seu quadern de notes en el qual escriu poesies i articles, i hi dibuixa.
1887 gener
Gilbert inicia els estudis secundaris a St Paul’s School (Hammersmith, Londres).
1889
Gilbert i Cecil, amb els seus pares, acudeixen a la Bedford Chapel (Bloomsbury) per a escoltar les famoses prèdiques del sacerdot unitarista Stopford Brooke; el seu pensament crític influeix els dos germans perquè s’allunyin de l’unitarisme.
1890 juliol
Primera reunió del Junior Debating Club; col·labora a The Debater (1891-1893), la revista d’aquest club integrat per amics de St Paul’s School.
1892 desembre
Punt crític del Junior Debating Club; els membres es dispersen per a cursar estudis universitaris.
1892
Gilbert guanya el premi Milton, un certamen de poesia al St Paul’s School, amb el tema de sant Francesc Xavier.
1893 octubre
Cursa assignatures a l’University College of London en el període 1893-1895.
1893
Crisi existencial; influències positives de Walt Whitman, Charles Dickens i Robert Louis Stevenson; assisteix alguns mesos a l’escola privada d’art St John’s Wood Art School.
1894 maig
Viu una temporada a Oxford, coincidint amb el seu vintè aniversari.
1894
Assisteix a la Slade School of Fine Art; es troba en un ambient decadent i xoca amb l’escepticisme dels moderns; crisi religiosa.
1895 abril 20
Publica “Diumenge de Pasqua” a Clarion.
1895
Treballa uns mesos com a lector a l’editorial Readway’s; posteriorment a l’editorial Fisher Unwin durant el període 1895-1901.
1896 tardor
Amb l’amic Lucian Oldershaw visiten els Blogg a Bedford Park; participen en el club de debat familiar I don’t Know; coneix Frances.
1896
Llegeix i escriu molt en el seu quadern de notes; dubta entre dedicar-se a l’art o a la literatura.
1898
A l’estiu es declara a Frances, a St James’s Park (Londres).
1899 juliol
Mor d’accident Gertrude Blogg, germana de Frances.
1900 octubre
Publica, amb l’ajut del seu pare, Greybeards at Play, un llibre de poemes, amb il·lustracions seves.
1900 novembre
Apareix un altre llibre de poemes, The Wild Knight and Other Poems, també amb la contribució econòmica del pare.
1900
Col·laborador habitual a The Speaker, The Bookman i Daily News; coneix Hilaire Belloc; participa en la campanya electoral pel partit liberal; es posiciona davant la Segona Guerra Bòer.
1901 juny 28
Gilbert i Frances es casen a St Mary Abbots (Kensington); viatge de noces a Norfolk Broads; resideixen uns quants mesos a Square Gardens (Kensington) fins que es traslladen a Overstrand Mansions (Battersea).
1901
Publica The Defendant, llibre d’assaigs apareguts a The Speaker; inici de l’amistat amb Conrad Noel, que influirà Gilbert en la seva visió anglo-catòlica; a finals d’any la seva figura i les seves inicials -G.K.C.- ja tenen un protagonisme a Fleet Street i al món literari.
1902 febrer 10
Anunciat com a Smoking Debate, Chesterton va participar en un debat celebrat al Passmore Edwards Settlement; amb el títol That the Solution of the Political Problems of the Future lies with the Liberal Party.
1902 maig
Inici de l’amistat amb Max Beerbohm.
1902 agost
Controvèrsia pública amb John Clifford sobre religió i el projecte de llei d’educació Balfour.
1902 octubre
Publica Twelve Types, segon llibre d’assaigs apareguts a The Speaker i al Daily News.
1902
Publica Thomas Carlyle, amb J.E. Hodder Williams i Robert Louis Stevenson, amb W. Robertson Nicoll; Chesterton i John Clifford van mantenir un debat públic a les pàgine del Daily News; Clifford dirigí, fora del Parlament, l’oposició no conformista al Projecte de llei d’educació presentat aleshores; l’objecció de Clifford al projecte de llei responia a l’aparent creença que afavoriria l’expansió del catolicisme a Gran Bretanya; Chesterton no hi va estar d’acord.
1903 febrer
Carta de Fr. John O’Connor, capellà de St Anne’s Catholic Church (Keighley), a Chesterton.
1903 març 16
Controvèrsia de Chesterton amb J. McCabe a les pàgines del Daily News.
1903 agost 8
El Leeds Mercury informava que Chesterton havia viatjat a Escòcia per acabar la novel·la The Napoleon of Notting Hill; també relacionava Max Beerbohm i Graham Robertson amb la novel·la.
1903 setembre
Publica Varied Types, una reimpressió de Twelve Types (1902); s’amplien els dotze originals amb vuit estudis més.
1903
Publica Robert Browning, Charles Dickens, amb F.G. Kitton, Tennyson, amb Richard Garnett, Thackeray, amb Lewis Melville i Leo Tolstoy, amb G.H. Perris; controvèrsia pública extensa amb Robert Blatchford sobre religió a les pàgines de The Clarion; inici de la seva col·laboració al Daily News amb una columna setmanal durant el període 1903-1913.
1904 març 22
Conferència de Chesterton a la Christian Theosophical Society sobre el tema How Theosophy appears to a Christian; Herbert Burrows el va atacar vigorosament en el debat posterior.
1904 març
Publica The Napoleon of Notting Hill, la seva primera novel·la; coneix personalment Fr. John O’Connor a Ilkley, a casa d’un amic comú, el jueu Francis Steinthal; Gilbert i O’Connor conversaven llargament tot caminant pels paratges d’Ilkley Moor.
1904 primavera
Per a les sessions de primavera, The Pionner Club anuncia un debat de Chesterton amb el títol That a Party Spirit is to be Highly Encouraged.
1904 setembre
Incident amb Aleister Crowley; a punt d’un debat públic obert que Chesterton es nega a fer; Gilbert col·labora amb 34 il·lustracions en el llibre Emmanuel Burden, d’Hilaire Belloc.
1904 tardor
Publica G.F. Watts, original assaigs biogràfic sobre la vida i l’obra d’aquest pintor de la darrera generació victoriana.
1904 desembre 12
Viatja a Alemanya; dona una sèrie de conferències a The Frankfort Academy of Social Science; el títol: English Contemporary Poetry.
1904
Desplega una intensa activitat; escriu regularment en diversos diaris i dona conferències arreu del país; s’incorpora al món literari londinenc assistint a actes i banquets amb l’alta societat; creix la seva popularitat als dos costats de l’Atlàntic: Europa i Amèrica.
1905 febrer 12
Chesterton va donar una conferència al Hengler’s Circus (Lonres) amb el títol Religion and Equality.
1905 juny 6
Publica Heretics, la seva primera obra de pensament .
1905
Publica The Club of Queer Trades; una sèrie de relats dels membres d’un Club que, per ser-ne socis, s’han d’haver inventat una nova professió per viure’n; anteriorment es van anar publicant a The Idler; inici de la seva col·laboració a l’Illustrated London News amb una pàgina setmanal, sota la capçalera Our Note Book, mantinguda al llarg del període 1905-1936.
1906 agost
Publica Charles Dickens; escriu les introduccions a les obres de Dickens que es publiquen en el període 1906-1911; el dia 25, Knollys, germà de Frances, se suïcida a la platja de Sussex.
1906 estiu
Chesterton i Oldershaw viatgen a França; visiten l’estudi de l’escultor Auguste Rodin a París; allí coincideixen amb G. B. Shaw, que està posant per a un bust a la romana.
1906
Es crea The Anti-Puritan League for the Defence of the People’s Pleasures; Cecil Chesterton va ser el secretari honorífic del comitè provisional; hi col·laborava Gilbert.
1907
Gilbert canvia les seves actituds polítiques: ni la democràcia parlamentària era democràtica, ni el govern representatiu era representatiu, i es desil·lusiona dels governants de Westminster; li pregunten públicament: és catòlic romà?, i respon: no ho sóc.
1908 febrer 15
G. B. Shaw crea la figura del Chesterbelloc en un article publicat a The New Age.
1908 setembre 10
Publica All Things Considered, un recull d’articles apareguts a The Illustrated London News.
1908 setembre 25
Apareix Orthodoxy, una obra important en la biografia de Chesterton; mostra el seu sòlid pensament amb idees i creences que s’havia anat formant i havia defensat en escrits anteriors.
1908 novembre
Polèmica sobre el socialisme entre Chesterton i Belloc -en contra- i Shaw i Wells -a favor- a les pàgines del diari radical The New Age.
1908
Publica The Man Who Was Thursday: A Nightmare; la seva segona novel·la, considerada com la millor de les seves obres de ficció.
1909 gener 24
Publica The Ball and the Cross, novel·la d’èxit de crítica i de lectors als dos costats de l’Atlàntic.
1909
Publica George Bernard Shaw, un estudi biogràfic i sobre el pensament del seu amic i oponent en debats i controvèrsies públiques; apareix Tremendous Trifles, una altra col·lecció d’articles, considerats autèntiques joies de l’assaig breu; Gilbert i Frances es traslladen a viure de Londres a Beaconsfield (Buckinghamshire) en una casa anomenada Overroads; Frances, després de diverses operacions i tractaments mèdics, ha d’acceptar que no podrà tenir fills; controvèrsia amb Robert Dell a les pàgines del Church Socialist Quarterly; Chesterton participa en el Report from the Joint Select Committee of the House of Lords and the House of Commons on the Stage Plays (Censorship); l’amic de Gilbert, Maurice Baring, es converteix a l’Església Catòlica; viatja a França, Alemanya i Bèlgica.
1910 juny 28
Publica What’s Wrong With the World; no és una exposició exhaustiva de tot allò que ell percep que no està bé del món; un dels principis que defensa és la fe en una àmplia distribució de la propietat; el seu punt de vista sobre el feminisme va ser un aspecte controvertit.
1910 novembre 4
Dona una conferència sobre les virtuts cavalleresques a St Edmund’s College (Ware), la universitat catòlica més antiga d’Anglaterra.
1910 novembre
Publica Alarms and Discursions, una nova compilació de les seves col·laboracions periodístiques setmanals; publica William Blake, un estudi crític publicat a la col·lecció Biblioteca Popular d’Art.
1910
Publica Five Types, una selecció d’assaigs de Twelve Types (1902).
1911 gener
Apareix A Chesterton Calendar. Compiled from the Writings of G.K.C., un conjunt d’aforismes i extractes de llibres anteriors; el 1926 es publicarà un segon Calendar.
1911
A començaments d’any publica Appreciations and Criticisms of the Works of Charles Dickens, amb totes les introduccions que havia escrit per a les obres de Charles Dickens reeditades, des de 1906, a la col·lecció Everyman Library.
1911 març
A finals de mes, al small Queen’s Hall (Londres) es va celebrar un debat entre Chesterton i Miss Cicely Hamilton sobre Woman Suffrage.
1911 juliol
Publica The Innocence of Father Brown, un conjunt de relats breus basats en la figura de Father Brown, un capellà detectiu inspirat en el seu amic O’Connor; aquestes narracions havien sortit separadament a Storyteller i a la revista Cassell durant els deu mesos anteriors; va esdevenir el seu llibre més popular; el secret del pare Brown és la síntesi de la innocència i la saviesa.
1911 agost
Publica The Ballad of the White Horse, un llarg poema èpic sobre una de les més antigues llegendes britàniques; hi va influir Fr. John O’Connor; Gilbert el va preparar durant molt de temps, visitant els indrets de les batalles i els amagatalls d’Alfred el Gran; va impactar molts lectors, entre els quals G. Wyndham, J. Galsworthy, D. Hyde i G. Greene; inici de l’amistat i de la influència mútua entre Gilbert i Fr. Vincent McNabb; aquest pare dominic comença la seva col·laboració al Eye Witness (1911-1912), setmanari creat per Belloc i Cecil; els principis morals i socials de l’Església Catòlica influeixen en el radicalisme del diari; les seves idees provenien de l’encíclica Rerum Novarum del papa Lleó XIII.
1911 novembre 17
Conferència de Chesterton a la Heretics Society (Cambridge) titulada The Future of Religion, també coneguda per Some Dogmas of Mr. Bernard Shaw; era una rèplica a la conferència de G. B. Shaw amb el títol The Religion of Future.
1911 novembre 30
Debat presidit per Hilaire Belloc sobre el tema That a democrat who is not also a socialist is no gentleman entre Chesterton i G. B. Shaw al Memorial Hall (London).
1911
Publica The Wit and Wisdom of G. K. Chesterton, una antologia d’epigrames, d’extractes de llibres i d’articles periodístics.
1912 febrer
Manté una disputa amb Gordon Selfridge, fundador dels grans magatzems Selfridges de Londres, un dels magnats minoristes més respectats i rics del Regne Unit; el 2 de febrer el Daily News va publicar una carta signada per gairebé dues-centes dones treballadores empleades per Selfridge, expressant les seves opinions sobre el que s’havia conegut com la controvèrsia de les grans botigues -Women Workers at Selfridges, 1912-; s‘oposaven a l’article The Big Shop que Chesterton havia publicat al mateix diari una setmana abans; tot això va generar una onada de correspondència acalorada, redacció de columnes i reportatges en la prensa nacional i londinenca; publica Manalive, una obra de ficció; el paper de les dones és essencial en l’argument; una fresca al·legoria novel·lada que és un bell cant a la vida.
1912 juny
Apareix el diari The New Witnees (1912-1923) dirigit per Cecil.
1912 juliol 19
Debat públic a les pàgines de The Clarion entre Chesterton i Fred Henderson sobre el concepte del Servile State.
1912 octubre
Publica A Miscellany of Men, una col·lecció de 38 assaigs, sobre temes quotidians i contemporanis de l’Europa del segle XX.
1912
Publica Simplicity and Tolstoy, recull de quatre assaigs sobre cultura i pensadors famosos; a més de l’assaig del títol, el llibre també inclou Francis, William Morris i la seva escola i Thomas Carlyle; Gilbert i Frances compren el terreny del davant d’Overroads; hi construiran un ampli estudi per acomodar-hi els amics i convidats i celebrar els actes i festes de Nadal; Cecil es converteix a l’Església Catòlica; inici de l’escàndol Marconi (1912-1913); Cecil, des de les pàgines de The New Witness, posa al descobert la utilització d’informació privilegiada per part de membres del govern en la venda d’accions de Marconi; Godfrey Isaacs, un dels acusats, denuncia Cecil per difamació.
1913 maig
Del 27 de maig al 7 de juny, a la Central Criminal Court (Londres), se celebra la vista Rex. v. Chesterton; Gilbert hi contribueix en defensa del seu germà Cecil.
1913 juny
Cecil, enmig del judici per l’escàndol Marconi, es converteix al catolicisme.
1913 octubre
Com a resultat de la persistent insistència de Shaw perquè Chesterton escrivís teatre, publica l’obra Magic.
1913 novembre 7
S’estrena Magic a Little Theatre de Londres.
1913
Publica The Victorian Age in Literature; a més de les lloances a Dickens, el seu escriptor predilecte, s’han de considerar els seus judicis controvertits sobre diversos aspectes de la literatura vuitcentista fins al punt que els editors se’n van desentendre en la introducció del llibre; Gilbert és acomiadat del Daily News com a columnista setmanal pels atacs que rep el seu propietari George Cadbury des del The New Witness.
1914 gener 7
Gilbert representa el paper protagonista en la simulació d’un judici al King’s Hall (Covent Garden, Londres); basat en la darrera i inacabada novel·la de Dickens, és un projecte divertit patrocinat per The Dickens Fellowship; es jutja a John Jaspers acusat de l’assassinat d’Edwin Drood.
1914 gener 19
Com a resposta a alguns aspectes tractats a l’obra Magic, se celebra al Little Theatre (Londres) un debat públic sobre Do Miracles Happen?; d’una banda, els escèptics Joseph McCabe i J. A. Hobson, i de l’altra, els defensors de la creença ortodoxa en els miracles, Gilbert, Cecil i Belloc; el president de la reunió va ser Kenelm Foss, el director teatral de Magic.
1914 gener 22
Publica The Flying Inn, una novel·la plena de poesies; és un imaginatiu cant personal a la llibertat i a l’alegria.
1914 juny
Chesterton i Shaw participen com a actors en la pel·lícula silent How Men Love, dirigida per Harley Granville-Barker; aquest western inacabat no es va estrenar oficialment però es va projectar en públic per motius benèfics el 10 de juny de 1916 al London Coliseum.
1914 juliol 28
Comença la Primera Guerra Mundial; Anglaterra declara la guerra a l’imperi germànic el 4 d’agost.
1914 novembre
Gilbert pateix un col·lapse a causa d’un gran esgotament nerviós; la vigília de Nadal entra en coma prolongat; durant aquest període Frances s’escriu amb Fr. O’Connor i coneix Fr. McNabb.
1914
Publica The Wisdom of Father Brown, segona sèrie dels relats breus del capellà detectiu; va consolidar el personatge Brown i li va assegurar un lloc permanent als anals de la ficció policíaca; els dotze contes de misteri que formen aquesta col·lecció són els més curts de les històries del pare Brown, i tots van aparèixer a la revista Pall Mall abans de ser reunits en format de llibre; publica London, llibre amb text de Chesterton que inclou deu fotografies d’Alvin Langdon Coburn sobre la ciutat; publica The Barbarism of Berlin, un petit llibre, basat en articles prèviament publicats al Daily Mail;  una de les seves col·laboracions, des de l’inici de la Primera Guerra Mundial, en tasques de propaganda organitzades pel War Propaganda Bureau; es va publicar a països neutrals com Suècia i Espanya; publica Trial of John Jasper, Lay Precentor of Cloisterham Cathedral in the County of Kent, for the Murder of Edwin Drood; la transcripció del judici simulat celebrat el 7 de gener de 1914 al King’s Hall (Covent Garden, Londres); basat en la darrera i inacabada novel·la de Dickens, és un projecte divertit patrocinat per The Dickens Fellowship; es jutja a John Jaspers acusat de l’assassinat d’Edwin Drood; Chesterton, amb vint-i-cinc escriptors anglesos més, forma part del War Propaganda Bureau presidit pel seu amic C. F.G. Masterman; hi col·labora publicant llibres, pamflets i articles sobre temes patriòtics durant la Gran Guerra.
1915 primavera
Encara malalt, la vigília de Pasqua l’ombra de la mort passa de llarg.
1915 agost
Publica Wine, Water and Song, un petit llibre que recull les cançons de taverna de The Flying Inn (1914); publicat en plena guerra, va tenir una gran acollida i popularitat, i va arribar a les quinze edicions.
1915 novembre
Publica The Crimes of England, un nou llibre en el qual dona suport a les activitats bèl·liques; està escrit en un to polèmic, feridor i ressentit, en forma de respostes a un profesor alemany imaginari; manté la tesi que els crims d’Anglaterra responen sovint a la influència alemanya.
1915
Amb l’ajut de Frances publica Poems, una nova col·lecció de poemes; apareix The Appetite of Tyranny, el qual inclou dos llibres anteriors, tots dos molt breus: The Barbarism of Berlin (1914), que va ser una resposta a la crisi de juliol, i Letters to an Old Garibaldian (març de 1915); és un llibre breu i reflexiu, però no sempre mesurat en el to; tracta del que Chesterton veu com les arrels de l’agressió alemanya que va donar lloc a la Primera Guerra Mundial.
1916 octubre 12
Surt el darrer número de The New Witness amb Cecil com a director; Gilbert es fa càrrec de la direcció de la publicació.
1916
Publica Divorce vs. Democracy, un text editat per The Society of SS. Peter & Paul (Londres); s’havia publicat antreriorment a Nash’s Magazine; publica The Book of Job; Chesterton en va fer una extensa introducció; publica A Shilling for My Thoughts, una nova selecció d’assaigs, històries i altres escrits; Temperance and The Great Alliance, un text que formava part dels pamflets i altres publicacions de la True Temperance Association (Londres); Cecil s’incorpora com a soldat al servei actiu del Highland Light Infantry de l’exèrcit britànic; Cecil es casa amb Ada Jones, durant un permís militar, a la Corpus Christi Catholic Church (Covent Garden, Londres).
1917
Publica Utopia of Usurers, un recull d’articles escrits entre 1913-1915 per al Daily Herald; un document socialista que permetia a Chesterton atacar el socialisme amb la mateixa vehemència que suposaven que atacaria el capitalisme; és un atac ampli contra la bogeria de la vida econòmica i cultural moderna, en nom de la humanitat, el seny, la justícia i la caritat; analitza l’efecte de la mentalitat capitalista sobre l’art, la cultura, la vida familiar, el treball i les condicions laborals; publica Lord Kitchener, estudi biogràfic d’aquest alt oficial de l’exèrcit britànic d’origen irlandès i administrador colonial; va tenir un paper central en la primera part de la Primera Guerra Mundial i es va convertir en secrertari d’Estat de la Guerra; va organitzar l’exèrcit de voluntaris més gran que havia vist Gran Bretanya i va supervisar una important expansió de la producció de materials per combatre al front occidental; publica A Short History of England; va tenir una impressionant acollida popular; en els set primers anys se’n van fer nou edicions; Ronald Knox es converteix a l’Església Catòlica.
1918 octubre 13
Viatge a Irlanda; el poeta irlandès W. B. Yeats va convidar Chesterton i Shaw a donar conferències a l’Abbey Theatre de Dublín; escriu alguns articles per a The New Witness que formaran part del llibre Irish Impressions (1919).
1918 novembre 11
Acaba la Primera Guerra Mundial.
1918 desembre 6
Cecil Chesterton mor al front de França; està enterrat al Terlincthun British Cemetery (Wimille).
1918
Publica How to Help Annexation; aquest petit fulletó aborda la gradual desescalada de la Primera Guerra Mundial; va ser un moment clau de la història del món, i a Chesterton li preocupava que les polítiques imperialistes fossin desaconsellades en tots els punts; en el text manté dos principis: que està a favor de la democràcia i en contra de l’imperialisme; argumenta, no sense ironia, que el 1918 podria repetir-se el 1871, ja que les agressions alemanyes només es podrien reprimir temporalment; en particular, volia que l’Alsàcia-Lorena fos retornada a França.
1919 març 28
Gilbert s’adhereix amb altres anglesos prominents a la petició de la Peace Conference to Restore Palestine to Jews.
1919 novembre
Publica Irish Impressions; del seu viatge a Irlanda convidat per W. B. Yeats Chesterton havia escrit a The New Witness alguns articles que serien ampliats en aquest llibre; les seves consideracions de fons sobre el nacionalisme són justes i encertades; justifica el nacionalisme irlandès.
1919 desembre 12
Amb Frances viatja a Palestina fins a mitjan abril de 1920; segueixen la ruta París-Roma-Brindisi-Alexandria-El Caire-Jerusalem; en sortirà el llibre The New Jerusalem (1920), recull de les seves col·laboracions periodístiques a The Daily Telegraph.
1919
Chesterton publica dos articles condemnant la política del govern anglès: What are reprisals i The Danger to England; les seves obres es tradueixen a Polònia, Rússia i Hongria; sota la direcció de Gilbert, The New Witness llança la carrera literària de Dorothy L. Sayers.
1920 juny
Se celebra The First Anglo-Catholic Congress a Londres, del 29 de juny al 2 de juliol de 1920; Chesterton participa en el debat The Church and Social and Industrial Problems amb el Rev. Bishop Gore, el Rev. E. K. Talbot i A. Moore.
1920 tardor
Publica The Uses of Diversity, una nova compilació d’assaigs periodístics apareguts a les columnes de The Illustrated London News i The New Witness; están escrits d’una manera lleugera i divertida fins i tot quan tracta temes de pes; en un d’ells ataca el pessimisme subjacent en gran part de la poesia moderna i en un altre declara que la serietat no és una virtut.
1920 novembre
Participa en un judici de ficció al teatre contra l’editor Cecil Palmer.
1920 novembre 25
Debat en benefici de la revista The Road entre Chesterton i Hugh Walpole, sobre És la novel·la moderna un signe de la decadència social?; es va celebrar a casa de Victor Cazalet.
1920
Publica The Superstition of Divorce, recull d’una sèrie d’articles amb el mateix títol apareguts a The New Witness l’any 1918; en la seva major part no parla de la naturalesa sacramental i religiosa del matrimoni, sinó que se centra en les raons pràctiques, històriques i socials del matrimoni; publica The New Jerusalem, recull d’articles periodístics del seu viatge a Palestina; immers en un excés de treball: la direcció de The New Witness, l’article setmanal a The Illustrated London News, les nombroses col·laboracions en altres publicacions i les conferències que dona arreu del país.
1921 gener 1
L’Any Nou inicia, amb Frances, el primer viatge a Amèrica i al Canadà; durarà tres mesos i mig; donarà conferències a Nova York, Boston, Chicago, Filadelfia, Baltimore, Nashville, Oklahoma, Omaha i Albany; travessa la frontera canadenca i dona conferències a Toronto, Montreal i Ottawa; la gira americana conclou a Nova York quan embarquen a l’Aquitània el 4 d’abril; Gilbert completa les impressions del viatge en el seu llibre What I Saw in America (1922).
1921
És nomenat president de The Dickens Fellowship (1921-1922); s’adhereix al Manifesto of Leaders of the Intellectual Life of Great Britain on Ireland; Gilbert i Frances fan obres d’ampliació a l’estudi i construeixen el seu futur habitatge que anomenaran Top Meadow; a finals d’any escriu cartes a Maurice Baring i Ronald Knox sobre catolicisme.
1922 febrer
Publica Eugenics and other Evils; aquest llibre va ocasionar un dels pocs moments en què Chesterton i Shaw van estar d’acord públicament.
1922 maig
Mor Edward Chesterton, pare de Gilbert i Cecil; l’enterren el 18 de maig al Brompton Cemetery (Londres) amb la seva filla Beatrice.
1922 juliol
Frances accepta convertir-se al catolicisme.
1922 juliol 30
Fr. John O’Connor i Fr. Ignatius Rice bategen Gilbert com a catòlic a Beaconsfield; durant el mes de juliol manté correspondència amb Fr. O’Connor i Fr. McNabb.
1922 setembre
Gilbert rep el sagrament de la confirmació a la parròquia catòlica de High Wycombe (Buckinghamshire); publica What I Saw in America, basat en el que havia vist durant el seu viatge per terres americanes; Chesterton aprofita totes les oportunitats per subratllar les diferències entre Amèrica i Anglaterra, les característiques que fan que cada país sigui únic; defensa que les qualitats, costums i tradicions de cada país són distintives i s’han de conservar; comença com un llibre de viatges, però finalment esdevé una reflexió ampliada sobre el que fa que una nació sigui una nació.
1922 octubre
Publica The Ballad of St. Barbara and Other Poems, una nova col·lecció de poemes.
1922 novembre
Publica The Man Who Knew Too Much, una sèrie de relats d’intriga sobre la corrupció política produïda en les altes esferes; el personatge principal és l’alt detectiu i aristocràtic Horne Fisher; prèviament s’havien publicat a Cassell’s Magazine i a Storyteller.
1922
Viatja a Holanda per acomplir un vell compromís de donar-hi algunes conferències; hi roman una setmana; dona una conferència sobre Charles Dickens a la Rotterdam den English Association.
1923 maig 4
Surt el darrer exemplar de The New Witness.
1923
Publica St. Francis of Assisi, la seva primera obra després de la conversió; aquest llibre, senzill i de gran bellesa, està estructurat gairebé com un poema simfònic; Chesterton va admirar aquest sant des de jove; un dels seus primers poemes,Sant Francesc d’Assís, el va publicar a The Debater el novembre de 1892; el romanticisme del Poverello actuava com a antídot contra la tenebrositat i el pessimisme; a Twelve Types (1902) també va dedicar un capítol a aquest sant; participa en un debat públic a la London Mansion House sobre Prohibition is anti-Christian and anti-social; a la London School of Economics, Chesterton i C. A. McCurdy celebren un debat públic sobre el tema Is modern journalism worth the price we pay for it?; Chesterton, Shaw i Joseph Kenworthy participen en una discussió pública sobre el significat de la novel·la de ciència ficció R.U.R.; escrita per l’escriptor txec Karel Čapek, se’n va estrenar l’adaptació teatral el 25 de gener de 1921 i va introduir la paraula “robot” a la llengua anglesa i en la ciència ficció; R.U.R. va tenir èxit en el seu temps a Europa i a Amèrica del Nord; publica Poems, una nova col·lecció de poemes; publica Fancies Versus Fads, una nova selecció d’assaigs prèviament publicats a diaris.
1924
Publica The End of the Roman Road.
1925 març 21
Publica el primer número de G. K.’s Weekly; aquest setmanari, dirigit per Chesterton, serà el portantveu de la Merry England.
1925 abril 15
Chesterton i G. B. Shaw van celebrar un debat públic sobre el tema Do animals have souls?
1925 juny
Publica Tales of The Long Bow, conjunt de relats publicats prèviament a revistes en els quals la imaginació, l’absurd i l’humor es complementen amb la crítica política i les idees distributistes.
1925 setembre
H. G. Wells, l’any 1920, va publicar The Outline of History en què relatava la història del món des de l’origen de la Terra fins a la Primera Guerra Mundial; Chesterton, com a rèplica a les tesis expressades en el llibre de Wells, escriu The Everlasting Man, una visió de la historia des d’una perspectiva cristiana.
1925 novembre
Publica l’estudi biogràfic William Cobbett; Cobbett fou un publicista anglès, periodista, membre del Parlament i agricultor, autor de Rural Rides.
1925 desembre
Es comença a publicar fins el novembre de 1926, amb lliuraments al G. K.’s Weekly, The Return of Don Quixote, que prendrà forma de novel·la l’any 1927.
1925
Publica The Superstitions of the Sceptic, una nova col·lecció d’assaigs; la popularitat de Chesterton en aquest moment fa que es presenti la seva candidatura com a rector de la universitat escocesa de Glasgow, un càrrec honorífic; els estudiants l’escolliren per votació després de debats multitudinaris; Gilbert va topar amb les joves feministes recolzades per la premsa liberal; va guanyar el conservador Austen Chamberlain amb 1242 vots, contra els 968 de Chesterton i els 265 de Sidney Webb. 
1926 gener 19
S’estrena a l’Everyman Theatre (Hampstead) la versió teatral de la novel·la The Man Who Was Thursday (1908) adaptada per Ada Chesterton i Ralph Neale.  
1926 inici
A començament d’any la salut de Frances es deteriora.
1926 abril
Viatja amb Frances a Espanya; a Madrid dona una conferència a la Residencia de Estudiantes; visita Toledo; es desplaça a Catalunya i dona una conferència a la Universitat de Barcelona; passa uns dies a Sitges; s’inicia una relació amb escriptors catòlics catalans.
1926 juny
Publica The Incredulity of Father Brown, tercera sèrie de relats breus sobre el capellà detectiu.
1926 setembre 17
Neix The Distributist League en un acte public celebrat a l’Essex Hall (Strand, London); els principals creadors són Belloc, Chesterton, Fr. McNab, Eric Gill i Arthur Penty.
1926 octubre
The League obre seccions a Croydon, Birmingham, Manchester i Glasgow; posteriorment s’obriran les de Liverpool, Chatham, Worthing, Chorley, Cambridge i Oxford.
1926 novembre 1
Frances es converteix al catolicisme.    
1926 desembre
Publica The Outline of Sanity, una col·lecció d’assiags sobre el distributisme que s’havien anat publicant regularment al G. K.’s Weekly; publica The Catholic Church and Conversion, en què  explica la seva visió del catolicisme i de l’església catòlica i de com el seu atractiu el va acabar guanyant; descriu amb aquestes paraules els dos elements essencials que hom troba al centre de la seva conversió: una és que creu que és una veritat objectiva sòlida, que és cert si li agrada o no, i l’altra és que busca l’alliberament dels seus pecats.
1926
Dorothy Collins arriba a Top Meadow treballar com a secretària de Gilbert; Eric Gill dona suport incondicional a totes les teories socials basades en l’encíclica Rerum Novarum (1891) del papa Lleó XIII; col·labora al G. K.’s Weekly; publica The Queen of Seven Swords, una selecció de vint-i-quatre poemes sobre la Mare de Déu; publica Collected Works a The Minerva Edition of the Works of G. K. Chesterton (9 volums); publica Collected Poems, una nova compilació de poemes.
1927 gener 27
Debat entre Chesterton i Lady Rhondda al Kingsway Hall (Londres) moderat per G. B. Shaw; el tema va ser The Menace of the Leisured Woman.
1927 gener 28
En el marc del centenary de la London University, Chesterton va donar la conferència titulada Culture and the Coming Peril, al Great Hall de l’University College.
1927 abril 4
Gilbert, Frances i Dorothy viatgen a Polònia; el 28 d’abril arriben a l’estació central de Varsòvia via Berlin; visiten Poznari, Cracòvia, Lwów, Vilnius, les mines de sal de Wieliczka, el centre d’estiueig Zakopane a la serralada de Tatra, el santuari d’Ostra Brama i fan una excursió a Troki; en el viatge de tornada a Anglaterra els Chesterton i Dorothy s’aturen una setmana a Bèlgica per descansar; arriben a Beaconsfield a mitjan juny.
1927 octubre 28
Al Kingsway Hall (London) se celebra un debat públic entre Chesterton i Shaw, moderat per Belloc; el va organitzar The Distributist League, es va retransmetre en directe per la BBC i el tema va ser Do We Agree?; Cecil Palmer (Londres) el va transcriure en un volum.  
1927 octubre
Dona suport públicament el projecte de la seva cunyada Ada sobre la situació de les dones sense llar.
1927 novembre
Publica Robert Louis Stevenson, estudi biogràfic d’aquest novel·lista, poeta i escriptor de viatges escocès; Chesterton el va admirar des de la seva adolescencia.
1927
Arribat de Polònia celebra dues conferències, una a l’Essex Hall (Strand, Londres) sobre el seu recent viatge amb l’assistència de l’arquebisbe de Westminster i l’ambaixador polonés, i l’altra a l’University College London; debat sobre the Decay of Parliament entre Chesterton i Mitchell Banks; publica The Secret of Father Brown, dedicat a Fr John O’Connor de St Cuthbert, Bradford; la quarta sèrie de deu relats curts del capellà detectiu; publica The Return of Don Quixote, serialitzada prèviament des de desembre de 1925 a novembre de 1926, en el G. K.’s Weekly; publica The Judgment of Dr. Johnson, una obra de teatre de diàleg enginyós, sobre el polígraf Samuel Johnson, amb el qual s’ha comparat el mateix Chesterton; publica The Collected Poems of G. K. Chesterton, nova compilació de poemes; Gloria in Profundis, poema, amb xilografies d’Eric Gill; Culture and the Coming Peril; transcripció de la conferència de Chesterton amb el mateix títol; Issue 7 of Centenary addresses; Volume 7 of Centenary celebrations; University College London; publica Social Reform vs. Birth Control; llarg assaig editat per la League of National Life (Londres); Chesterton hi argumenta que normalment són les elits riques les que estan interessades a promoure el control de la població com a solució a la pobresa, sovint simplement com a mitjà per evitar fer front a l’arrel més difícil, els problemes que condueixen a la pobresa.
1928
Publica Generally Speaking, una nova col·lecció de quaranta-dos articles publicats a la columna setmanal Our Note Boook de l’Illustrated London News; entre d’altres temes, sobre arqueologia, lleure, plaer, costums funeraris, budisme, el rei Artús, Nadal, Polònia, Holanda, Egipte, Shakespeare i Thomas Hardy; publica Do We Agree? amb George Bernard Shaw, transcripció en forma de llibre del debat públic de l’octubre de 1927; publica The Sword of Wood, una història breu.
1929 juny
A les pàgines de The Forum es genera Is the West Decaying? A Debate; Chesterton hi participa amb l’article The West’s Defense.
1929 juliol
The Poet and the Lunatics, relats romàntics i fantàstics independents units per la presència del personatge principal, Gabriel Gale, pintor i poeta.
1929 octubre 10
Gilbert, Frances i Dorothy viatjen a Roma; el papa Pius XI el rep en audiència al Vaticà; s’entrevista amb Benito Mussolini al Palazzo Venezia.
1929 octubre
Publica The Thing: Why I am a Catholic; en els trenta-cinc articles que componen aquest llibre, hi repassa els atacs més evidents contra l’església católica.
1929 desembre 12
Dona una conferència al Col·legi Nacional Nord-americà de Roma.
1929 desembre
Visita els seus amics Max Beerbohm i Ezra Pound a Rapallo; arriben a Beaconsfield el 12 de desembre.
1929
Escriu The Resurrection of Rome a l’habitació de l’hotel Hassler de Roma a finals d’any; publica G.K.C. as M.C. (collected introductions) amb J. P. de Fonseka (ed.), selecció de trenta-set introduccions o prefacis; publica Father Brown Omnibus, compilació en un sol volum dels relats breus del Father Brown; publica Ubi Ecclesia, poema amb il·lustracions de Diana Murphy; Christmas Poems, compilació de poemes de temàtica nadalenca; New and Collected Poems, nova compilació de poemes.
1930 agost
Publica Four Faultless Felons, quatre novel·les breus vagament relacionades entre elles.
1930 setembre 9
Gilbert, Frances i Dorothy s’embarquen en el SS Doric de la White Star Line al port de Liverpool; viatgen per segona vegada a Amèrica via Canadà; dona conferències a San Lorenzo, Quebec, Toronto i Montreal.
1930 octubre
A la University of Notre Dame (Indiana) fa un cicle de conferències durant sis setmanes sobre la literatura i la història de l’Època Victoriana; durant els caps de setmana dona conferències a Milwaukee, Detroit i Chicago; publica The Grave of Arthur, poema.
1930 novembre 11
És nomenat Doctor honorífic en Lleis per la University of Notre Dame (Indiana).
1930 desembre 12
Visita Holy Cross College de Worcester (Massachusetts); la benvinguda que se li dedicà va ser probablement una de les més caloroses, amb la salutació de set estudiants abillats com alguns dels gegants de la literatura, a les portes de la biblioteca; Chesterton pronuncia el discurs inaugural del trimestre d’hivern; per celebrar l’esdeveniment es publica un fullet especial commemoratiu titulat Chestertoniana, amb pròleg de Michael Earls S. J .; el tribut més prestigiós és el que li ofereix Paul Claudel, poeta, dramaturg i assagista, i aleshores ambaixador de França a Washington.
1930 desembre
Passen el Nadal i l’Any Nou a Nova York.
1930
Recorre el país donant conferències a Cincinnati, Nova York, Pittsburg, Filadelfia, Cleveland, Ohio, Buffalo, Albany, Massachusetts, i altra vegada a Nova York; participa en un debat públic, a la Mecca, amb Clarence Darrow, un advocat de Chicago escèptic en matèria de religió; el tema de la discussió va ser la història de la creació; ingressa en el Detection Club, format per un grup d’escriptors de misteri britànics, inclosos Agatha Christie, Dorothy L. Sayers, Ronald Knox, E.C. Bentley i Anthony Berkeley; Chesterton en serà president en el període 1930-1936; publica The Turkey and the Turk, una obra de teatre amb cinc personatges i il·lustracions de Thomas Derrick; es tracta d’una mirada satírica a les qüestions polítiques, religioses, culturals i científiques dels anys posteriors a la Primera Guerra Mundial; publica Come to Think of It, una nova selecció de quaranta-tres articles apareguts a la columna setmanal Our Note Book de l’Illustrated London News; publica The Resurrection of Rome, escrit durant el seu darrer viatge a Itàlia.
1931 gener 11
A Boston es va celebrar un debat públic entre Chesterton i Cosmo Hamilton sobre Is Divorce a Social Asset?
1931 gener 13
Chesterton va donar una conferència a Washington amb el títol The Curse of Psychology; posteriorment hi va haver un debat entre Chesterton i Cosmo Hamilton sobre Is Psychology a Curse?          
1931 gener
Continua el tour per Amèrica; des de Nova York es dirigeixen cap al sud, en route cap a la costa oest; accepta més compromisos de conferències a Chattanooga, Los Ángeles, costa de California, San Francisco, Seattle, Portland i Oregon; passa la frontera i també en fa a Vancouver, Victòria i la Columbia Britànica abans de tornar a Nova York; Chesterton i Clarence Darrow van debatre públicament sobre Will the World return to Religion? a New Haven, el 16 de gener, i dos dies més tard a the Mecca Temple (New York City).
1931 març
A finals de març i primers d’abril fan el viatge de retorn a Anglaterra després d’algunes conferències més a Nova York; Gilbert arriba esgotat física i mentalment.
1931 desembre
El dia de Nadal Chesterton parla per primera vegada per ràdio en una emissió de quinze minuts de la BBC per als Estats Units; sobre Charles Dickens i el Nadal.
1931 finals
A finals d’any i començaments de 1932, Baring, Chesterton i Belloc posaren a l’estudi de l’artista James Gunn, que els va pintar en un quadre titulat Tertúlia.
1931
Debat sobre Is there a return to religion? A debate; Yes, G. K. Chesterton and No, E. Haldeman-Julius; publica All is Grist, un recull d’articles apareguts a l’Illustrated London News; col·labora, amb altres membres del Detection Club, en el llibre The Floating Admiral; Dorothy Collins es converteix al catolicisme.
1932 maig
Publica Sidelights of New London and Newer York; llibre amb tres parts diferenciades; recull d’assaigs que inclouen experiències del segon viatge de Chesterton a Amèrica el 1930-31; tracta temes com ara modes i modes, immoralitat, prohibition, capitalisme i comercialisme, imparcialitat, psicologia i matrimoni modern.
1932 juny 6
Gilbert i Frances viatjen a Irlanda per assistir al Congrés Eucarístic de Dublín.
1932 octubre
Realitza una sèrie de programes radiofònics a la BBC sobre llibres.
1932 tardor
Gilbert, Frances i Dorothy viatjen per França; visiten Avignon, Nimes, Perignon.
1932 novembre
Publica Christendom in Dublin, una breu col·lecció d’assaigs sobre les impressions del Congrés Eucarístic.
1932
Publica Chaucer; una lliçó d’història, teologia, literatura i art; també és un homenatge d’un gran humorista a un altre; publica New Poems, una compilació de nous poemes.
1933 gener
Segona sèrie de programes de ràdio a la BBC, on dona les seves opinions sobre arquitectura.
1933 març
Publica All I Survey, una nova compilació d’articles de la seva cola·laboració a l’Illustrated London News.
1933 març 21
Desè aniversari del G. K.’s Weekly.
1933 primavera
Blanche Blogg i Marie Louise Chesterton emmalalteixen gairebé alhora; les dues moriran durant aquest any.
1933
Publica St. Thomas Aquinas: The Dumb Ox, llibre escrit a petició de Hodder & Stoughton; el va començar a escriure la primavera de 1933; brillant esbós sobre la vida i el pensament de Tomàs d’Aquino; va aconseguir l’elogi d’escriptors tan distingits com Etienne Gilson, Jacques Martain i Anton Pegis, que el van considerar com el millor llibre mai escrit sobre el gran dominicà del segle XIII.
1934 inici
Als primers mesos de l’any pateix icterícia.
1934 maig 22
El papa Pius XI li atorga la distinció de Cavaller de l’Ordre de sant Gregori.
1934 estiu
Gilbert, Frances i Dorothy viatgen a Roma; al Vaticà agraeixen al papa Pius XI l’honor concedit; amb la intenció d’anar a Terra Santa des de Sicília, es troba malament a Siracusa i decideixen fer repòs durant cinc setmanes, abans de tornar a Anglaterra via Malta.
1934
Publica Avowals and Denials, una nova compilació de trenta-sis assaigs de la seva columna setmanal Our Note Book a l’Illustrated London News; és una mirada enrere, sobre les coses en què sempre ha cregut, i les coses en què mai no ha cregut; dos anys abans de la seva mort, es comença a detectar una mica de cansament en la veu alegre de Chesterton; l’acusen d’antisemitisme; publicaGK’s: A Miscellany of the First 500 Issues of G. K.’s Weekly; Chesterton n’escriu la introducció.
1935 primavera
Viatge a Catalunya a través de França; segona estada en la qual van passar diverses setmanes a Barcelona i Sitges; recorreren el sud de França fins a Itàlia; a Florència va donar una conferència al Maggio Fiorentino; de retorn a Anglaterra visitaren Suïssa i Bèlgica.
1935 setembre
Publica The Well and the Shallows; pocs anys després de la seva conversió, va començar a contribuir amb articles a revistes catòliques a banda i banda de l’Atlàntic; el gruix d’aquests assaigs es       va reeditar a The Thing: Why I am a Catholic (1929) i a The Well and the Shallows; una col·lecció d’assaigs, més solemne que les anteriors compilacions, de la qual André Maurois destacava la serenitat en l’estil.
1935
Publica The Way of the Cross; és un llibre del pintor Frank Brangwyn amb comentaris de Chesterton que acompanyen les imatges de les Estacions de la Creu; publica The Scandal of Father Brown; cinquè i darrer llibre de nou relats curts del capellà detectiu; Stories, Essays and Poems, una selecció d’escrits i poemes; Chesterton i Bertrand Russell van celebrar un debat radiofònic a la BBC sobre Who Should Raise Your Children?
1936 maig 5
A causa de la delicada salut de Gilbert, amb Frances i Dorothy viatgen al sud de França; visiten Lisieux i Lourdes.
1936 juny 14
Gilbert mor a Top Meadow; el seguici fúnebre recorre els carrers fins a St Teresa’s Catholic Church on se celebra una missa; l’enterren a Shepherds Lane Cemetery (Beaconsfield).
1936 juny 27
A la catedral de Westminster (Londres) se celebra la Missa de Rèquiem; Ronald Knox llegeix un panegíric; el cardenal Eugenio Pacelli, el futur Pius XII, en nom del papa Pius XI, envia un telegrama al poble d’Anglaterra per la mort de Chesterton.
1936
Publica Autobiography; a començaments d’any va dictar a Dorothy les darreres pàgines d’aquest llibre especial que descriu Chesterton amb les seves pròpies paraules; un llibre que va preferir no escriure, però ho va fer prop del final de la seva vida després de molta insistència d’amics i admiradors; apareix As I Was Saying, l’últim llibre de Chesterton que es va publicar durant la seva vida; és una compilació dels articles de l’Illustrated London News; el títol suggereix que continua una conversa que ha estat mantenint amb nosaltres durant tot el temps; les divertides observacions del nostre món, les idees sorprenents, els pronunciaments profètics hi són presents; pòstumament encara apareixerien catorze llibres més.
1938 desembre 12
Mor Frances Chesterton; l’enterren a Shepherds Lane Cemetery (Beaconsfield) amb Gilbert.
1952 febrer 6
Mor Fr. John O’Connor a the Sisters of Mercy Nursing Home, a Horsforth (Leeds).
1988 setembre 8
Mor Dorothy Collins; l’enterren a Shepherds Lane Cemetery (Beaconsfield), amb Gilbert i Frances.

(*) cronologia en curs