Espais

Beaconsfield

Els molts compromisos, la frenètica activitat literària, periodística i pública però sobretot l’atmosfera bohèmia i desmesurada al voltant de les tavernes, pubs i restaurants de Fleet Street portaren Frances, l’any 1909, a traslladar-se amb Gilbert del domicili de Battersea a Beaconsfield. Aquesta villa a uns 40 quilòmetres al nord-oest de Londres està connectada per ferrocarril amb la City. Chesterton feia el trajecte amb tren des de Beaconsfield Station fins a l’estació londinenca de Marylebone. Van llogar una casa, Overroads, i posteriorment adquiriren la parcel·la del davant. Primer hi van construir un gran estudi on celebraven festes per Nadal amb els fills dels seus amics. L’any 1922 es van traslladar a la nova casa, Top Meadow, annexa a l’estudi. Aquest mateix any, a la sala de l’hotel Railway, es va convertir formalment al catolicisme. L’aportació econòmica dels Chesterton va fer possible la construcció de St. Teresa’s Catholic Church a Beaconsfield. Al Shephers Lane Cemetery d’aquesta vila hi ha enterrats junts Gilbert, Frances i Dorothy Collins, la seva darrera secretària, que es van afillar.

Londres

Fleet Street

La ciutat de Londres està estretament vinculada a la vida i a l’obra de Chesterton. El seu barri de la infantesa, Campden Hill, i les dues llars familiars de Sheffield Terrace i Warwick Gardens, a Kensington, fins que es va casar. Overstrand Mansions, a Battersea, va ser el seu domicili de casat fins que es van traslladar amb Frances a Beaconsfield. Fleet Street, seu de les redaccions dels principals diaris londinencs, on Gilbert passava tot el dia, llegint, escrivint i discutint amb amics i periodistes a les tavernes o pubs. Són altres llocs ben freqüentats els teatres, sales, esglésies i associacions literàries, culturals o religioses en què participava en conferències, meetings, actes i debats. D’entre les seves novel·les, The Napoleon of Notting Hill (1904), The Man Who Was Thursday: A Nightmare (1908) i The Ball and the Cross (1909) situen l’acció en espais londinencs. L’any 1906 va escriure la introducció del llibre Literary London, de E. M. Lang, i va publicar London, en edició privada, el 1914.

Anglaterra

Chesterton va viajar molt pel seu país. Des de les vacances familiars amb els seus pares en la seva adolescència, o de casat amb Frances, fins els compromisos d’activitats públiques per a donar conferències i participar en debats, o la seva presència en actes públics, meetings, campanyes electorals polítiques o eleccions a rector universitari, el portaren a recórrer gran part del territori anglès. Gilbert també viatjà a ciutats importants d’Anglaterra per al desplegament i l’activitat de la Distributist League. Va visitar, en diverses ocasions, Irlanda i Escòcia.

Catalunya

Chesterton va fer dues estades a Catalunya, de caràcter molt diferent. La primera, el maig de 1926, organitzada per la branca catalana del PEN Club, és l’oficial, la més important, amb una notable repercussió a la premsa i als cercles culturals i literaris de l’època, i amb una presència a la ciutat de Barcelona: a la Universitat literària, a l’Ateneu, als cafés, als quioscos i  llibreries, a la Rambla. La segona, del 1935, que també va tenir lloc a la primavera, és una estada prou llarga de descans, refugiat a Sitges per gaudir del paisatge mediterrani, escriure, passejar, i oblidar-se per unes setmanes dels innombrables compromisos que l’aclaparaven.

Viatges

Al llarg de la seva vida Chesterton va fer molts viatges, tant per Anglaterra com a l’estranger. Es poden aplegar de tres maneres. Els viatges familiars i de caràcter privat que van des de la seva adolescència durant les vacances d’estiu per diversos indrets d’Anglaterra, continuant amb els viatges amb el seu pare Edward a França i a Itàlia  fins, ja de casat, viatjant amb Frances i Dorothy Collins. El segon grup comprèn els viatges relacionats amb la seva activitat pública per Anglaterra, Irlanda i Escòcia. Inclouen conferències, actes, debats, meetings, eleccions a rector universitatri, campanyes electoras polítiques, el desplegament de la Distributist League i Congressos religiosos. Finalment, com que la popularitat i el reconeixement de Chesterton i de la seva obra es va estendre també a l’estranger, va visitar una dotzena de països europeus, alguns d’ells dues o tres vegades, Terra Santa, Egipte, Canadà i dos tours a Amèrica.